Hooggevoeligheid en reflexen

Steeds meer kinderen zijn hooggevoelig of hoogsensitief en beleven alles extra intens. Ik maak voor kinderen altijd een vergelijking met de voelsprieten van insecten. Onze ogen, oren, neus en huid zijn onze voelsprieten. En al onze voelsprieten sturen berichtjes naar onze hersenen zodat we weten wat we moeten doen. Het ene kind heeft alleen veel langere voelsprieten dan het andere kind.

Als jij hele lang voelsprieten hebt, dan voel, ruik, hoor of zie je alles sterker. Dat kan heel fijn zijn, maar ook wel eens lastig. Vooral als je niet helemaal fit bent of moe of wanneer er heel veel om je heen gebeurt, zoals op school. Je hersenen krijgen dan zo veel berichtjes binnen dat ze niet meer weten wat ze ermee moeten doen. Ze zijn dan ‘overprikkeld’. Concentreren wordt dan lastig.

Soms kunnen nog niet geïntegreerde reflexen ook zorgen voor hooggevoelige reacties. Zo kan een kind waarbij het Moro reflex nog niet geïntegreerd is last hebben van harde geluiden, aanraking, licht of geuren. En een nog niet geïntegreerde SGR reflex ervoor dat je erg veel last heb van b.v. etiketjes in kleding of aanraking van je huid.

Met speciale oefeningen kunnen we hier aan werken en deze reflexen integreren zodat de overgevoeligheid minder vervelend wordt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *