Visuele screening en training
Als iemand scherp ziet wordt er vaak vanuit gegaan dat hij ook goed ziet, maar daar is meer voor nodig. Je ogen moeten ook goed kunnen richten, volgen en samenwerken. Wanneer je ogen bijvoorbeeld niet goed samenwerken, ziet het ene oog niet hetzelfde als het andere oog. Meestal is iemand zich hier helemaal niet bewust van, de hersenen compenseren de ongelijkheden namelijk zo goed als ze kunnen. Alleen leren, lezen of concentreren kost dan veel meer energie.
Visuele screening
Door een visuele screening uit te voeren, kan ik onderzoeken of er bij jouw kind misschien iets aan de hand is. Dit doe ik onder andere met behulp van de bioptor. De bioptor is een meetinstrument dat het samenwerken van de ogen ‘veraf’ en ‘dichtbij’ test, kijkt naar kleurenblindheid en test op horizontale en verticale ‘forie getest’ (dit heeft te maken met de stand van de ogen).
Daarnaast doe ik tijdens het onderzoek testjes om te kijken naar de lateralisatie, saccades (oogsprongen), de oogvolgbeweging, scannen, perifere zicht, accommoderen (scherpstellen), convergeren (naar binnen draaien) en het richten van de ogen. Tot slot controleer ik of er nog reflexen actief zijn die de ogen in de weg kunnen zitten bij dit alles. Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur. Hierin bespreken we ook hoe ik jullie kan helpen om de oog samenwerking te verbeteren.
Visuele training
Komt er uit het onderzoek een probleem? Dan kunnen we dit met gerichte oefeningen trainen. Een soort fysiotherapie voor de ogen. Het kan ook zijn dat doorverwijzen naar een functioneel optometrist nodig is. Een traject duurt over het algemeen 6 tot 10 weken.
Voorbeelden
Vraag je je af of er misschien bij jouw kind problemen zijn met de ogen? Hier onder vind je een lijstje met voorbeelden van waar je kind last van kan hebben.
- branderige of droge ogen
- hoofdpijn
- vermoeidheid/ nekklachten
- concentratieproblemen
- slordig handschrift, niet netjes op de lijnen schrijven
- omdraaien van cijfers, letters of woorden
- slecht ruimtelijk inzicht
- slecht begrijpend lezen langzaam of spellend blijven lezen
- ‘dansende’ letters zien
- het liefst liggend lezen, dan ontspannen de ogen meer
- blijven aanwijzen van de regel met de vinger
- het hoofd schuin houden tijdens lezen
- moeite met balans en evenwicht
- moeite met het vangen van een bal
- gevoelig voor (zon)licht.
- ongeluksgevoelig, snel stoten of struikelen
- faalangst