Reflexonderzoek

In de buik van je moeder en in het eerste levensjaar maak je bepaalde automatische bewegingen die we primaire reflexen noemen. Grijpen, zuigen en de schrikreactie zijn daar voorbeelden van die iedereen kent. Reflexen zijn nodig om geboren te worden en om je te ontwikkelen. Je moet bijvoorbeeld zuigen als baby om te kunnen eten. In het eerste levensjaar ontwikkelen deze primaire reflexen zich tot meer doelgerichte bewegingen. Soms ontwikkelen de reflexen niet goed. Dit kan komen doordat een kind met een keizersnee geboren wordt of doordat het niet heeft gekropen. Nog aanwezige reflexen kunnen een kind dan tot last worden op school, bijvoorbeeld bij het stil zitten op een stoel. Een nog actief grijpreflex kan een goede pengreep in de weg zitten en een actief zuigreflex kan ervoor zorgen dat kinderen op pennen kauwen.

Werken aan reflexen

Wat kan je hieraan doen?

Wanneer een kind bij mij komt met lees-, schrijf- of rekenen problemen, bekijk ik of de reflexen die hierbij tot last kunnen zijn nog actief zijn. Wanneer dit zo is, kunnen ze door middel van oefeningen geïntegreerd worden. Dit vraagt ook iets van jou als ouder. Om reflexen te integreren is thuis oefenen namelijk nodig. Elke dag 5 tot 10 minuten oefenen is genoeg.  

Graag wil ik aangeven dat ik een basiskennis van reflexen heb. Wanneer je specifiek op zoek bent naar een reflexintegratie specialist met een brede opleiding verwijs ik je graag door.